Club info

1. Ontstaan

De geschiedenis van onze club start in 1968. Toen werd door een aantal vrienden, waaronder Wilfried Van Driessen en Willy De Gruyter, besloten om op zondagmorgen samen te komen om te volleyballen. Ze hadden er toen nog geen idee van dat dit de start zou zijn van een club met een lange en boeiende geschiedenis.
Gedurende een viertal jaren kwamen de vrienden op zondagmorgen samen in een tuin in Sint-Job-In-'t-Goor om te volleyballen. Daar dit nog niet in competitie verband was, was er ook nog geen sprake van spelregels of spelopvattingen op dat moment. Na enige tijd werd het oefenterrein verplaatst naar een pleintje in Ekeren waar we 's avonds in Sint-Lambertus gingen spelen. Stilaan werd de groep steeds groter en kwamen er meer en meer mensen bij met balervaring, waaronder bijvoorbeeld voetballers. Hierdoor werd het spel steeds beter en beter en werd het stilaan tijd om hier verder mee te gaan.
Zo werden de grondvesten gelegd voor de start van een officiële volleybalclub: GEM Volleybalclub. De naam GEM werd afgeleid van "Groothandel Elektronisch Materiaal", een elektronicazaak van Wilfried Pollet uit de Nieuwdreef in Merksem. Indien de club het nodig had, zou deze als sponsor optreden.

2. Een eigen competitie

Rond 1974 was het tijd om de volgende stap te zetten. Onze club was uiteraard niet alleen in de streek met mensen die graag samenkwamen om te volleyballen. Om al deze clubs samen te brengen, werd besloten om een nieuwe competitie op te richten voor recreatieploegen: de GEM competitie. Er werd een ganse competitie opgezet, waarin 12 heren- en 12 damesploegen op zondagmorgen, tussen 9u en 14u, tegen elkaar zouden strijden voor de titel. Onze club was hierin sterk vertegenwoordigd door GEM 3 in de herenreeks en GEM 4, GEM 5 en GEM 6 in de damesreeks. De GEM competitie is in totaal 33 jaar kunnen blijven bestaan tot ze in 2007 opgeschort werd. Door een verminderd aantal ingeschreven ploegen, bij zowel de heren- als damesreeksen, bleek het voortbestaan van die competitie toen spijtig genoeg onmogelijk. Toch was deze competitie gedurende al deze jaren voor vele jonge spelers een aanloop naar de clubs in zowel het Katholieke als het Belgische Volleybalverbond.

3. De club begint te groeien, en te winnen

1974 was ook het jaar dat onze club startte met een aantal ploegen in het "Vlaams Katholieke Sportverbond", wat later "Sporcrea" zou worden en nu bekend is als "Sporta".
Concreet traden er vier ploegen aan in de competitie: twee heren- en twee damesploegen. Telkens een ploeg in de eerste reeks, alsook een ploeg in de reservereeks. De eerste damesploeg werd al datzelfde jaar nog nagenoeg kampioen.

In totaal zat de club op dat moment dus al aan 8 ploegen die speelden in verschillende competities.

Niet alleen het aantal ploegen steeg, ook het niveau van het spel begon omhoog te gaan. Stilaan stegen er ploegen doorheen de jaren om uiteindelijk door te stoten naar de eerste afdeling. De eerste dames- en herenploeg wonnen zo in eenzelfde jaar zowel de kampioenstitel als ook de bekerfinale. In datzelfde jaar speelde bovendien ook dames 2 nog kampioen! Dat was een ongeëvenaard succesjaar.

4. Een nieuwe wind

Na meer dan 30 jaar nam het bestuur van GEM Volleybalclub ontslag en werd het tijd voor een nieuwe benaming van de club. Op dat ogenblik traden een aantal nieuwe leden toe van een bedrijf dat haar werknemers actief ondersteunde om aan sport te doen. Op die manier ontstond in 1997 EDS VC. Eddy Vandervaeren was de grote bezieler. Johan Vinck vormde de link tussen het oude GEM en het nieuwe EDS. We vormden de club ook om van een feitelijke vereniging tot een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). De oprichting daarvan verscheen in het Staatsblad van 30 mei 2003.
Het ging goed met onze club. We zochten naar meer draag-, daadkracht en samenwerking met b.v. ’t Schuurke en V.K. Zandbergen. In competitieverband traden ploegen aan in de Handelscompetitie (V.L.B. – K.S.A.H.) , in het V.K.S., in de Vriendenclubs (K.A.V.V.V.) en in de GEM-competitie. Om de toekomst van de club te verzekeren, startten we met een eigen jeugdwerking. Die spelertjes waren verschillende seizoenen actief in minitornooien van het V.K.S. en in het Belgisch Volleybalverbond (K.B.V.B.V.). In die jaren organiseerde onze club ook een internationaal tornooi voor werknemers van de verschillende Europese vestigingen van EDS. We namen deel aan een internationaal beachtornooi in Lloret de Mar in Spanje. We hebben dat nog enkele keren mee georganiseerd voor Belgische deelnemers. We speelden ook op de tweejaarlijkse Europese Bedrijfskampioenschappen. We nemen uiteraard nog steeds deel aan talloze tornooien in zaal en in open lucht, voor beach- en gewoon volleybal. Wanneer de zaalcompetitie en –trainingen stoppen, start het beachvolleybal.
In 2009 fusioneerde EDS België bvba met Hewlett-Packard Belgium bvba. Dat leidde tot het stopzetten van ondersteuning van sportactiviteiten door de firma. Omdat er geen binding meer was met deze firma, herdoopten we onze club tot Vojaka. Dat staat voor VOlgend JAar KAmpioen.

5. Andere activiteiten

Naast de bovenvermelde volleybalactiviteiten, benadrukt onze club haar sociale karakter met het inrichten van tal van andere activiteiten. De Foefel-fuif was jarenlang een begrip in Merksem. Het Plak en Stoot-Bal genoot een grote reputatie. De Familiedag is een traditie geworden. We hebben verschillende keren opbrengsten van zulke activiteiten aan goede doelen geschonken. De spelers kregen van de club regelmatig nieuwe uitrusting (competitietenues, trainingspakken, sporttassen, singletjes, T-shirts, …).


Met dank aan volgende personen voor het leveren van hun bijdrage: Wilfried Van Driessen, Johan Vinck, Werner Daemen, Kris Van den bergh